Eşyalarınızı kıran, başınıza dert açıp duran kardeşinizin size aslında iyilik yaptığını biliyor muydunuz? Yeni bir araştırmaya göre; küçük kardeşiniz sağlığınız için iyi bir şey yapmış!
Kardeşi olan çocuklar birinci sınıfa ulaştığında, diğer çocuklara oranla daha az obez olma riski taşıyorlar. Birinci sınıfa başlamadan önce ailelerine bir kardeş gelmemiş olan çocuklar, 3 ve 4 yaş civarında kardeş sahibi olmuşlara göre neredeyse üç kat obezite riskine sahip.
Bir çocuğun kardeşinin olması ya da ailenin tek çocuğu olarak kalması, o çocuğun kilosunu etkileyen tek faktör değil tabii ki. Ama sonuçlara göre genişleyen ailede, ebeveynlerin bebeğin aileye katılmadan önce bile yaptığı yaşamsal değişiklikler ailedeki herkes için faydalı oluyor.
Çocuk doktoru Julie Lumeng diyor ki; “Ailede küçük bir kardeş olduğunda çocuk daha hareketli oluyor. Kardeşiyle etrafta koşuyor. Aileler küçük bir kardeş olduğunda çocuklarını parka çıkarmaya daha eğilimli oluyor. Tek çocuklar daha fazla hareketsiz zaman geçiriyor. Küçük bir kardeş olduğunda aktif oyun zamanı artıyor.”
Sofrada ikinci bir çocuk olduğunda yemek zamanları da farklı oluyor.
Tek çocukların ebeveynleri daha kontrolcü ve çocuğun ne yediğine odaklanmaya yatkın davranıyorlar. Bu da araştırmalara göre kötü yeme alışkanlıklarına yol açıyor.
Minnesota Üniversite araştırma görevlisi Jerica Berge’ye göre; “Ebeveynler yemeği önünden almak ya da baskıyla daha fazla yemeye teşvik etmek gibi davranışlarla çocukların fazla kilolu olma riskini arttırıyor. Yeni bir çocuk olduğunda, aileler daha büyük çocuğun yeme alışkanlıklarıyla ilgilenmeyi azaltıp rahatlıyor. Bu da çocuğun kendi alışkanlığını düzenlemesini sağlıyor. Bu öz düzen onun kardeşsiz bir çocuğa kıyasla gelecekte daha sağlıklı kiloda olmasına neden oluyor.”
Lumeng ve çalışma arkadaşları bu araştırma için 0-6 yaş arası 697 çocuğu gözlemledi. 6 yaşında kardeşsiz çocukların, diğerlerine kıyasla ortalamanın üzerinde bir kilo oranına sahip oldukları sonucuna vardılar.
Bu çalışmanın eksik kısımları, doğum kilosu ve ailedeki boşanma, taşınma, iş kaybı gibi değişimlerin bilinmiyor olması olabilir. Bunların hepsi obeziteyi etkileyen faktörler…
Çocukların obezitesini etkileyen diğer faktörler arasında, aile, gebelik kilosu, şeker, emzirme, katı gıdayla erken tanışma, uyku rutini, televizyon alışkanlığı ve fiziksel aktiviteler de yer alıyor.
Amerikan Pediatri Akademisi’nden Sandra Hassink’e göre; “Bu çalışma ilginç bir gözlem fakat yine de kardeşsiz çocukların neden daha kilolu olduğunu anlamaya yetecek kadar bilgimiz yok.”
***
Yazının İngilizce orijinalini buradan okuyabilirsiniz. Bu çeviri ilk olarak BlogcuAnne.com‘da yayınlanmıştır.
Yorum yapılmamış