Yapılan araştırmalara göre, çocuk dönemi obezitesinin başlıca nedeni fast food değil, ebeveynlerin kötü yemek alışkanlıkları.
North Carolina Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, obezitenin evdeki yeme alışkanlıklarından öğrenildiği sonucuna varıldı.
Okullarda ve evde sunulan fast food’un da obeziteye katkısı, az sebze ve fazla koruyucu içermesiyle gerçekleşiyor.
Evde sağlıklı yemekler pişirmeye zaman ayırmayan anne babaların çocukları, ileriki yaşamlarında yanlış beslenme kararları veriyorlar.
Araştırmaya göre, kötü beslenme, çocukların evde edindikleri bir alışkanlık.
Araştırmacılar fast food’un sağlıksız çocuklar konusunda katkıda bulunduğunu, fakat bununla beraber asıl sorumlunun çocukların evde gözlemlediği beslenme alışkanlıkları olduğunu söylüyorlar. Kötü beslenme, şekerli içecekler ve işlenmiş gıdalardan oluşurken, sağlıklı bir diyet meyve ve sebze açısından zengin oluyor.
Bunlar sadece evde olmuyor. [Amerika’da] Okulda da sağlıklı gıda seçenekleri oldukça az. Araştırmayı yürüten Popkin; “Fast food, çocukluk dönemi obezitesinin sebeplerinden sadece biri. Daha fazla fast food yiyenlerin obeziteye yatkınlığı, obezitenin tek suçlusunun fast food’dan alınan kaloriler olduğu anlamına gelmiyor,” diyor.
Araştırma kapsamında 2007-2010 yılında veriler toplandı; 4466 çocuğun beslenme alışlanlıklarına bakıldı ve yemek yedikleri yerler tespit edildi.
Ardından çocuklar, fast food lokantalardan edindikleri kalorilere göre gruplara ayrıldı. Çocukların yüzde 50’si fast food tüketmiyordu. Yüzde 40’ı ise oldukça az tüketiyordu. Yalnızca yüzde 10’u kalorilerinin yüzde 30’unu fast food’dan edinen yüksek tüketici grubuna giriyordu.
Çocukları ayırarak kalorilerini gözlemleyen araştırmacılar, çocukluk dönemi obezitesini araştırmaya başladılar. Sağlık konusunun çocukların nerede yediği dışında, neden orada yedikleri ve ailelerinde nasıl bir beslenme alışkanlığı gözlemlediklerine bağlı olduğunu keşfettiler.
Araştırmaya göre; çocukların kötü beslenmesi ve obezite meselesi fast food tüketiminden ziyade, kötü beslenme alışkanlığıyla ilgili. Fast food tüketimini azaltmak kadar, geri kalan beslenme alışkanlığını da gözden geçirmek gerekiyor.
Çocukların genç yaştan doğru beslenme alışkanlıkları edinmesini sağlamak, onların daha sağlıklı yetişkinler olmasını sağlıyor. Fast food tüketen çocukların aileleri genellikle yemek pişirmek için zaman, istek ya da sebep bulamıyor. Obeziteyi tetikleyen gerçek sebep bu, ve bunun çözülmesi gerekiyor.
Son 30 yılda çocukluk dönemi obezitesi iki katına çıkarken, yetişkinlerde üç katına çıktı. Obezitenin önlenmesi için çocuğun beslenme kararlarını etkileyen okul ve ailelere büyük görev düştüğüne dikkat çekiliyor.
Çocukların beslenme ve hareket alışkanlıkları, çevre, aile, okul, kreş, sağlık personeli, inanç toplulukları, medya, yemek sektörü ve eğlence piyasası gibi çok fazla kesim tarafından etkileniyor.
***
Yazının İngilizce aslını buradan okuyabilirsiniz. Bu çeviri ilk olarak BlogcuAnne.com’da yayınlanmıştır.
Yorum yapılmamış