Bu kitabı aylar önce almıştım, fakat okumaya takatim olmamıştı. Ara ara bazı bölümlere bakıp, hadsizce tanıdığm insanlara dair teşhisler koyup devam etmiştim.
Aylar sonra yeniden elime aldığımda, nihayet aynayı kendime çevirecek kadar cesur zamanlardaydım ve çok güzel akıp gitti.
Kitapta nefis bölümler var. Çıkmaza girmiş bir ilişkideyseniz, sizi çok rahatlatabilir. Her şeye kuşbakışı baktığınız bir zamandaysanız, ufkunuzu genişletir. Açıklanamayan yüzlerce kadın/erkek davranışın hastalıklı olabileceğini bilmek gerçekten iyi geliyor.
Örneğin; kezban-kadın-davranışı diyebileceğimiz; “çiçek al istemiştim ama ben dedim diye değil, kendin düşün isterdim”in bilimsel adı; double bind’miş, ilginç değil mi? Narsistik sapkın bir davranışmış bu ve imkansız taleplerde bulunurmuş kahraman. Yani muhatap yapmazsa yapmadığı için hücuma uğruyor, yaparsa da kendiliğinden olmadığı için eleştiriliyor. İnanılmaz ama çok var.
Narsistik sapkınların duygusal bağımlılığa yatkın insanlara yöneldiğini ve bunu iyi kullandığını, istediğinde kendini sevdirmeyi bildiğini okumak ilginçti. Çevremizdeki çok fazla mutsuz ama neden sürdüğünü bilmediğimiz ilişkinin sırrı bence bu kitapta. “Neden katlanıyor o adama/kadına?” diyoruz bazen en tuzukuru halimizle, oysa işler asla o kadar basit değil-miş. Mesela “manipüle edenenin sahte iyiliği (yani, yalnızca anlık olan), sözel bir saldırı korkusuyla daima tetikte olmaya alışkın kişi için çok cazip bir huzur sığınağıdır” diyor. Bu kendimden de çok iyi bildiğim bir hal, o sığınakta kalmak istediğin zamanlar oluyor, ta ki kafana bir darbe daha alıncaya dek.
“Cinsel ilişkinin reddi, öznel anlamda, kadının ıstırap çektiğini belirtmenin tek yolu olabilir. Kadın özellikle saygı gördüğünü hissetmiyorsa, düzenli olarak hakarate uğruyorsa, suçlamalara maruz kalıyorsa, ya da partnerinin istilasına uğradığını hissediyorsa sembolik içine girme edimini yasaklar, çiftin huzurlu olduğu dönemde kabul edilen ve istenen, fakat gerilim çok yüksekse, nihai bir tecavüzü temsil eden bu en yüksek istilayı yasaklar. Eğer kadın kendini güvende hissetmiyorsa, kırgınlığı çok baskınsa, cinsel ilişki ona adaletsizliğe boyun eğiyormuş, kabul edilemez şeye rıza gösteriyormuş gibi gelecektir. Cinsel ilişkiyi kabul etmek ötekini kabul etmektir.”
Kitabı altını çize çize ve zaman zaman durup düşünerek, zaman zaman “işte bu” notlarıyla okudum. Okumak için yıkıcı bir ilişkide olmanız gerekmiyor, ailenizde, ebeveynlerinizde, çevrenizde gördüğünüz birçok çifti anlamak için dahi birebir.
Yorum yapılmamış