Günümüzde çocuklar ekran karşısında eskisine oranda daha fazla vakit geçiriyor, küçük yaştakiler dahil. Ancak bu konuda “tam olarak doğru” diyebileceğimiz bir sihirli rakam yok Bundan daha önemlisi, çocukların ekran karşısında geçirdikleri zamanın kalitesi, internet kullanımının aile düzeninize uygun hale gelmesi ve çocuğunuzun ekranla ilişkisini düzenlemek.
Ekran zamanının tek boyutlu bir aktivite olduğu fikri değişiyor. Amerikan Çocuk Sağlığı Akademisi bile eskiden ekran zamanıyla ilgili kuralları yaş temelli belirlerken, artık ekranla geçirilen her zamanın aynı olmadığı sonucuna vardı. Bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar çok amaçla kullanılabilecek cihazlar. Hepsine birden “ekran” demek farklılıkları görmezden gelmek olur. Bu farklılıkları 4 kategoride sıralayabiliriz:
- Pasif Tüketim: Televizyon izlemek, okumak, müzik dinlemek.
- İnteraktif Tüketim: Oyun oynamak, internette gezmek.
- İletişim: Görüntülü sohbet, sosyal medya kullanımı.
- İçerik Üretmek: Dijital sanat ya da müzik yapmak.
Bu aktivitelerin hepsinin birbirinden çok farklı olduğu açık. Her biri ne kadar değerli olsa da, çocukların sağlıklı gelişimi için yaşamlarını ekranla edindikleri bu deneyimler konusunda dengelemeleri gerekiyor. İşte size bazı ipuçları:
Çocuklarınız televizyon izlerken ve izledikten sonra nasıl davranıyor, dikkat edin. Aynı şekilde video oyunları ve online arkadaşlıklarda da… Yaşlarına uygun ve kaliteli bir medya takibi varsa, davranışları olumluysa, ekranda geçirdikleri zaman sağlıklı ve dengeli görülüyor, endişelenecek bir şey yok.
Fazla kullandıkları konusunda kaygılıysanız, ailenize uygun bir program yapmayı düşünebilirsiniz. Bunda ekranla ilgili kısıtlamalar, ne tür şeyler kullanabilecekleri konusunda sınırlar ve izleyebilecekleri programlarla ilgili bilgiler olabilir.
Çocuklarınızın kendilerini kontrol edebilmelerini ve medya okur yazarlığı edinmelerini sağlayacak bir planlama yaptığınızdan emin olun. Böylece hoşlanacakları yeni uygulamalar bulabilirler ve ailecek bir film gecesi düzenleme fırsatınız olabilir.
Amerikan Çocuk Sağlığı Akademisi’nin 2016’da yayınlanan rehberine göre 2 yaşından küçük çocuklar ekranla bir miktar zaman geçirebilir fakat anne baba da bu zamana dahil olmalıdır:
- 18 aydan küçük çocuklarda görüntülü sohbet dışında ekran kullanımından kaçınmalı.
- 18-24 aylık çocuklarda ekran kullanımı söz konusu olduğunda yüksek kaliteli programlar tercih edilmeli ve birlikte izlenmeli.
- 2-5 yaş arası çocuklarda ekran kullanımı günlük 1 saatle sınırlandırılmalı.
- Daha büyük çocuklar söz konusu olduğunda, ailecek bir plan yapılmalı ve kurallar konusunda istikrarlı olunmalı.
Gerçek şu ki birçok aile zaman zaman ekran tüketimi konusunda aşırıya kaçtıkları ya da az ekran kullandıkları dönemlerden geçebiliyor. Dengeli olduğu sürece, çocuklara açısından bir sakıncası yok.
***
Yazının İngilizce orijinalini buradan okuyabilirsiniz. Bu çeviri ilk olarak BlogcuAnne.com‘da yayınlanmıştır.
Yorum yapılmamış