Cinsel eğitim konusundaki ilk deneyimim çok korkunçtu. Ve bir o kadar hızlı. İlk dersin sonunda, bir erkeğin penisine herhangi bir şekilde yaklaşırsam ya hamile kalacağımı, ya hastalık kapacağımı ya da öleceğimi düşünüyordum.
Bu durumu –Belçikalı bir seksolog olan- Goedele Liekens’le paylaştığımda onun ilk deneyiminin de pek farklı olmadığını öğrendim.
Korkunç ve anlaşılır. Sizin öğretmenlerinizin de amacı benimkilerinkiyle aynıydı: Gençleri henüz hazır olmadıkları bir şeyden uzak tutmak. Fakat uzak durmayı öğretmek işe yaramıyor, çünkü gençler riski seviyor. Bir şeyin tehlikeli olduğu için yapılmaması gerektiğini söylediğinizde, merak uyandırmış oluyorsunuz.
Liekens her zamanki gibi dümdüz konuşuyor. İngilitere’de cinsel eğitimi geliştirmek için yaptıkları hayranlarının sayısını arttırıyor. Şu anda Hollins Teknik Üniversitesinde de kendi sıra dışı tarzını sürdürüyor. Sınıfa vajina kuklaları getirerek, kadın öğrencilerine ayna vererek cinsel organlarını incelemelerini istiyor. Bu yaptıkları öğretmenlerin ve öğrencilerin takdirini topluyor.
“İngiltere rahatlamaya başladı” diyerek ekliyor Liekens; “Gösteriden sonra aldığım tweet’leri görseniz… Birçoğu okullarında buna ihtiyaç duyduklarını ve nasıl elde edeceklerini bilmediklerini söylüyor. Cinsel eğitime daha iyi bir yaklaşım geliştirmek için yardıma ihtiyaçları var. “
“İngiltere’de cinsellik hakkında açıklıkla konuşmak insanlar için zor olabiliyor” diyor Liekens. “Hala eğer bu konudan bahsetmezseniz, hiç yaşanmayacağını düşünen insanlar var. Seks eğitiminden bahsedersek, çocuklarımızı uyandıracağımızı ve daha erken cinsellik deneyimi yaşayacaklarını zannediyoruz. Ama bu saçmalık. Cinsel eğitim ne kadar erken başlarsa, cinsel deneyim o kadar gecikiyor.”
Liekens’in dersleri istenmeyen gebelik ve cinsel hastalıklardan başka konular da içeriyor. Liekens bu konuya ruhani açıdan da yaklaşmak gerektiğine inanıyor. Korunmasız seksin fiziksel olduğu kadar duygusal tehlikelerini de ele almak istiyor.
Bazı şeylere sadece fiziksel olarak değil, duygusal olarak zorlanmak da önemli… Arkadaş baskısı da cabası… Biz bu kısmı epeydir ihmal ettik
Bu nedenle Liekens’a göre; cinsel eğitim zevk almayı ve bedeni tanımayı da kapsıyor. “Kızları bir aynayla eve gönderdiğim doğrudur. Bedenlerini öğrenmeleri, kendilerine dokunma konusunda rahat olmaları ve neyden hoşlanmadıklarını bulmaları gerekiyor. Böylece hoşlanmadıklarına ‘dur’ diyebilirler.”
Bu konuda kendine güven çok önemli. Çünkü özellikler ergen erkeklerin çoğu cinsellik hakkında bildiklerini porno filmlerden öğreniyor.
Porno filmler iyi bir sevgili olma konusunda insanların kafasını karıştırıyor. Gençlere pornonun gerçek olmadığını anlatmalıyız. Çocuklar şiddet filmi izlerken, onlara kanın sahici olmadığını ve şiddetin gerçek olmadığını söylüyoruz. Ama söz konusu porno olduğunda bunu yapmıyoruz. Yetişkinler gerçek olmadıklarını biliyor ama çocuklar için aynısı geçerli değil.
Gençler internetten yanlış bilgiler ediniyorsa, yetişkinler bunu düzeltmekle görevli. Bu yanılgılardan bazıları gülmeye sebep olabiliyor. Liekens bir grup öğrencinin, ilk defa cinsel deneyim yaşandığında, bedenimizin içindeki vişneye benzer topun çıkıp patladığını ve böylece kan aktığına inandığını anlatıyor.
Ayrıca öğretmenlerin işe biraz espri katması gerektiğine inanıyor Liekens. Fakat kikirdeme olmamalı. Konuyu ilginç hale getirmeliler. Kendisi bu yüzden bir vajina yastığı ve top getiriyor.
Cinselliği konuşulabilir hale getirmek her zaman işleri kolaylaştırmıyor. “Bir defasında on altı yaşındaki bir öğrenci kocama oral seks yapıp yapmadığımı sordu. Bu tür sorulara hazırlıklı olmalısınız. Ben de ona yapan ve yapmayan kadınlar hakkındaki düşüncesini sordum. Böylece konu yeniden tartışma zeminine çekildi ve onlara sorular yönelttim.”
Öğrenciler öğretmeni dener ve zorlarlar, özellikle kişisel sorular kullanarak… En iyi cevap soruyu bir tartışma konusuna dönüştürmektir. Kaç kişiyle birlikte olduğunuzu sorduklarında, kaç kişiye kadarın onlara normal geldiğini sorabilirsiniz. Sayının kızlar ve erkekler için aynı olup olmadığını düşünmelerini sağlayabilirsiniz.
Liekens’in başka bir tavsiyesi var mı? “Penis ve klitoris kelimeleri kullanıldığında sesinizin titrememesine dikkat edin. Gençler sizin utancınızı hisseder. Eğer mahcup hissediyorsanız, söyleyin. Sizin için de bunu konuşmanın tuhaf olduğunu paylaşın.”
***
Yazının orjinalini buradan okuyabilirsiniz.
*
Bu yazı BlogcuAnne.com sitesinde yayınlanmıştır.
Yorum yapılmamış